L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha traslladat a les associacions de transportistes la voluntat d'estudiar el registre d'excepcions per entrar a la Zona de Baixes d'Emissions (ZBE) de la ciutat, que caduquen el proper 31 de desembre. Les administracions locals (AMB i Ajuntament de Barcelona) aspiren a aprovar al ple de finals de gener la nova ordenança de ZBE, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tombés la norma actual, i amb això reactivar les excepcions aplicades als transportistes que renovaran les flotes en els propers mesos. Tot i això, atès que la primera ordenança segueix vigent, i aquestes autoritzacions caduquen el 31 de desembre, es produeix una interrupció entre aquell dia i el moment d'aprovar la nova normativa, que arribaria aproximadament al febrer, i aquest espai preocupa les associacions de transport . Per això, l'Administració ha anunciat en una reunió amb els interlocutors que estudiarà el registre d'excepcions, per prorrogar les que siguin convenients durant el mes de gener.
"Les associacions hem estat demanant que en aquest marge de temps entre la caducitat de les excepcions i l'entrada de la nova ordenança, no s'hi apliquin sancions" explica el president de l'Associació de Transportistes Agrupats Condal (Astac Condal), Evaristo Magaña. Les excepcions en qüestió afecten transportistes amb etiquetes que queden fora de la ZBE, però que tenen autorització dins de l'ordenança actual per continuar circulant, atesa la propera renovació de vehicles. El problema rau en la incertesa que envolta el final d'aquestes autoritzacions, i el fet que, fins ara, manifesten les associacions, no havien tingut informació concreta sobre això. Des de la Federació Catalana de Transports de Barcelona (Transcalit), la seva secretària general, Yolanda Redondo, manifesta que “s'està esperant si seran renovades automàticament”. "Ara mateix", transmet, l'Administració "està comprovant si aquestes autoritzacions són prorrogables o no fins a l'entrada en vigor de la nova normativa, i com es farà aquest procés".
A més, també lamenten els temps amb què l'Administració ha aturat el problema. “Estem a mitjans de desembre, i aquesta reunió ens l'han posposada diverses vegades. La gent que té autoritzacions vigents és a dues setmanes vista de no saber què passarà amb els seus vehicles el proper dia 1 de gener. Això s'hauria d'haver treballat abans”, lamenta la Yolanda Redondo.
Tot i això, tant des de Transcalit com des d'Astac Condal reconeixen una actitud “que no és tancada” per part dels seus interlocutors, i confien que no es produeixi conflicte sobre això una vegada acabat l'any. Així mateix, les dues associacions també observen aquesta mateixa forma dialogant a l'hora d'abordar la nova ordenança de la ZBE de la ciutat, que actualment es troba en fase d'al·legacions. “És cert que el nou text recull moltes de les reivindicacions del sector”, reconeix Redondo. Referent a això, la representant de Transcalit assenyala les noves inclusions en l'excepcionalitat que afecten “col·lectius del transport que fins ara no estaven inclosos, com els camions cisterna”, o “vehicles portacontenidors, tipus de transport que hem estat argumentant que no fan repartiment, i per tant la circulació és curta, i no constant”. A més, Transcalit també valora positivament l'ampliació de les autoritzacions puntuals anuals que recull la futura ordenança, que passen de ser deu dies a vint-i-quatre, i la inclusió dels transportistes de 60 anys o més, que podran continuar circulant sense etiqueta ambiental fins a la jubilació .
Això sí, els transportistes contemplen igualment presentar al·legacions, ja que no totes les demandes han estat incloses. Tot i que aquestes correccions encara no s'han presentat oficialment, tant Transcalit com Astac Condal n'han avançat algunes: “Des d'Astac seguim plantejant que els transportistes que tenen 57, 58 o 59 anys s'alinein també amb l'excepcionalitat per jubilació propera, o que lo recaptat per les sancions a la ZBE repercuteixi en una part sobre el transport, ajudant al cessament d'activitat dels vehicles obsolets o a la renovació de les flotes”, detalla Evaristo Magaña. Per part de Transcalit, el focus es posa als vehicles que per raons tècniques segueixen sense entrar a l'excepcionalitat contemplada per la seva condició d' “activitat singular”. Això afecta, per exemple, tractores que remolquen cisternes, però que ho fan per enganxament, no camions cisterna. O també vehicles d'acompanyament per a les grues.
EL TRANSPORT TROBA A FALTAR ALTERNATIVES PER TRANSFORMAR LES FLOTES
El sector transportista de Barcelona reconeix que comparteix la voluntat final de la Zona de Baixes Emissions, però encara troba a faltar certes alternatives per a l'adaptabilitat dels seus serveis, o de la seva renovació. “L'objectiu el compartim tots, administracions i associacions, però allò que no compartim són els temps que se'ns exigeixen”, sostenen des de Transcalit. En aquests moments, “no hi ha alternativa tècnica i econòmica al dièsel, i falten infraestructures (punts de recàrrega per a elèctrics a la ciutat)”. Per tant, “calen solucions globals”, resumeix Yolanda Redondo. En el cas dels fons Next Generation destinats a la renovació de flota, per exemple, detalla que “no estan funcionant perquè no hi ha vehicles pesants que vagin amb hidrogen, i pels elèctrics ens manca la infraestructura”.
Font: elmercantil.com