Tres mesos després de la publicació del reial decret llei de la reforma laboral, es compleix el termini que es va concedir a les empreses per adaptar-se al nou marc de contractació que entra en vigor avui i busca posar fi a l'alta temporalitat al mercat de treball .
Aquestes són les modalitats de contractes que es podran signar a partir d'ara:
Contracte indefinit
La reforma laboral generalitza les contractacions indefinides. De base, tothom haurà de ser indefinit i la norma inclou diversos subtipus d'aquest contracte sense límit de temps per adaptar-lo a totes les realitats. Entre ells hi ha el contracte per a persones amb discapacitat, el d'alta direcció o el de treballadors en situació d'exclusió social.
Segons les darreres dades d'ocupació del Ministeri de Treball, al febrer es van registrar 316.841 contractes indefinits, el 21,94% de tots els contractes signats. La xifra suposa un increment anual de 184.410 (139,25%) sobre el mateix mes de l'any anterior. En magnituds acumulades, s'han signat 555.513 indefinits fins al febrer del 2022, 298.891 més (116,47%) que en el mateix període de l'any 2021.
Fix discontinu
És el contracte 'estrella' per acabar amb la temporalitat i està destinat a treballs de naturalesa estacional o de temporada o per a aquells que tinguin "períodes d'execució certs, determinats o indeterminats". A efectes d'antiguitat es tindrà en compte tota la durada de la relació laboral i no pas el temps de serveis efectivament prestat.
Contractes temporals
Només hi ha dos supòsits que permeten la contractació temporal: per circumstàncies de la producció i per substitució d'un altre treballador.
El contracte temporal per circumstàncies de la producció es permet en cas de situacions imprevisibles o per desajust temporal de la demanda que repercuteixi en l'equilibri de la plantilla (vacances, per exemple) i la seva durada serà de sis mesos, ampliables a sis mesos més ( haurà de negociar-se en conveni sectorial). En el cas de situacions previsibles i delimitades, es pot utilitzar durant un total de 90 dies en un any natural però mai de manera continuada.
S'exclou com a causa de temporalitat del contracte per circumstàncies de la producció la realització dels treballs en el marc de contractes, subcontractes o concessions administratives que constitueixin l'activitat ordinària de l'empresa.
En el cas del temporal per substitució (l'antic d'interinitat) es podrà utilitzar per suplir un treballador amb dret a reserva (baixes per maternitat/paternitat, excedències...), per completar la jornada reduïda o per cobrir un lloc durant un procés de selecció o promoció.
Els temporals fraudulents i els que acumulin 18 mesos de treball en dos anys (incloent-hi els períodes de posada a disposició a través d'ETT) passaran a ser indefinits en el mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d'empreses. A la reforma laboral anterior, el termini era de 24 mesos en un període de 30 mesos.
Contractes de formació
Hi ha dues modalitats de contracte formatiu: de formació en alternança i per a l'obtenció de la pràctica professional.
El de formació en alternança està pensat per compaginar amb els estudis, queda limitat fins als 30 anys en el marc de certificats de professionalitat de nivell 1 i 2, i programes públics o privats de formació en alternança d'ocupació-formació, que formen part del catàleg d’especialitats formatives del Sistema Nacional d’Ocupació. La durada màxima serà de dos anys, amb jornada no superior al 65% el primer any i 85% el segon, i una retribució adaptada al conveni que no podrà baixar del 60% el primer any i del 75% el segon.
Excepcions: no hi ha límit d'edat en aquest tipus de contracte quan s'apliqui a persones amb discapacitat i col·lectius en situació d'exclusió social.
El contracte de formació per a l'obtenció de pràctica professional es crea per als que tinguin estudis universitaris o de FP o equivalent acabats. S'ha de subscriure dins dels tres anys següents a l'obtenció del títol o en un termini màxim de cinc en cas que el contractat tingui una discapacitat. No pot durar menys de sis mesos ni més d’un any.
Font: eleconomista.es